ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το 1908 το κράτος εκτιμώντας το έργο το ο­ποίο ανέλαβαν οι ιδρυτές του Ηρακλή, παραχώρησε στο σύλλογό μας ένα μέρος του κοινοτικού γηπέδου στο τέρμα της παλιάς οδού Δεσπεραί, όπου σήμερα είναι η αρχή του κεντρικού διαδρόμου, του πάρκου της ΧΑΝΘ.

Εκεί άρχισε η ζωή του Ηρακλή, ουσιαστικά, όπως και η πρώτη οργανωμένη αθλητική κίνηση της πόλης μας.

Εκεί έλαβε μορφή «σάρκα και οστά», η εθνική δραστη­ριότητα των υπόδουλων Θεσσαλονικέων. Εκεί βρήκαν καταφύγιο τα παλικαριά του Ιερού Μακεδονικού Αγώνα.

Το 1912 η Εφορία των Σχολών ζήτησε να χρησιμοποιη­θεί ο χώρος αυτός για ανέγερση σχολείων και οικοτροφείων.

Ο Ηρακλής αντέδρασε αμέσως και κεραυνοβόλα. Τότε μάλιστα έστειλε μακροσκελή επιστολή προς της κοινότητα με την οποία διαμαρτυρήθηκε και εξέθετε την δυσάρεστη κατάσταση.

Η αντίδραση του Ηρακλή και οι επισημάνσεις του έπια­σαν τόπο, αφού δεν πραγματοποιήθηκε εκεί η ανέγερση του σχολείου!

Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ!..

Ένα χρόνο αργότερα το 1913 το κράτος παραχώρησε ο­ριστικά το γήπεδο στον Ηρακλή για 10 χρόνια κατόπιν θερμής υποστήριξης των μελών Ι. Κούσκουρα και Ν. Μάνου και των Μητροπολιτών Γενναδίου και Ιωακείμ.

Η απόφαση, όμως, αυτή τελικά απορρίφθηκε από τον τότε Γενικό Διοικητή Θεσσαλονίκης, αφού και αυτός έπεσε θύμα άσχετων εισηγητών. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη κοροϊδία του συλλόγου που βρέθηκε ξαφνικά άστεγος.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ...

Ο Ηρακλής από γηπεδούχος άστεγος και αρχίζει ένα νέο αγώνα εξεύρεσης χώρου για την εγκατάστασή του.

Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέ­λος συγκινήθηκε από το δράμα του Ηρακλή και με προσωπική του μεσολάβηση προς τον Μητροπολίτη Γεννάδιο ενέκρινε την παραχώρηση χώρου 15 στρεμμάτων στο απένα­ντι του Κεντρικού Νοσοκομείου σημείο, όπου σήμερα είναι η πλατεία Χημείου του Πανεπιστημίου.

Την 29η Ιανουαρίου 1915 μάλιστα, συντάχθηκε το συμβόλαιο εκμίσθωσης του χώρου αυτού στον σύλλογο για την εγκατάσταση του γυμναστηρίου το οποίο με κόπους δύο ολόκληρων γενεών και ανυπολόγιστες θυσίες, εσωτερικά δάνεια, εράνους, εισφορές και κυρίως με την φλόγα και την πίστη των τότε Ηρακλειδέων, έλαβε την μορφή που σήμερα θυμούνται οι παλιοί Ηρακλειδείς φίλαθλοι.

Αλλά και εδώ ο Ηρακλής στάθηκε τρομερά άτυχος. Το1938 κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου , το στάδιο αυτό παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο για την επέκταση των εγκαταστάσεών του!

Μετά από μια δεκαετία ο Ηρακλής εκδιώχθηκε οριστικά από αυτό. Η δεύτερη κοροϊδία συντελέστηκε...

Η ΤΡΙΤΗ

Ο Ηρακλής άστεγος και πάλι περιφερόταν ικέτης σε κάθε αρμόδιο και εκλιπαρούσε στο όνομα των όσων είχε προσφέρει σε εθνικά και αθλητικά μέτωπα.

Και ευτυχώς το 1957 με το νόμο 3800/57 παραχωρήθηκε στον Ηρακλή οριστική έκταση γης στα παλιά ισραηλινά νεκροταφεία.

Στις 13 Ιουνίου του 1965 έγινε επιτροπή από μέλη των διοικήσεων του Ηρακλή και υπό την προεδρία του κ. Ι. Aστερίου των κ.κ. Μ. Παπαδόπουλου, Κ. Κοσμόπουλου, Δ. Δημητρόπουλου, Β. Μανίκα, Ε. Καβακά και Γρ. Αντωνιάδη στην οποία ανατέθηκε εν λευκώ το δικαίωμα διαπραγματεύσεων για ανταλλαγή του γηπέδου με άλλο χώρο.

Στις αρχές του 1967 η επιτροπή είχε πρώτη και σημαντική επαφή με τον καθηγητή κ. Ασπιώτη ο οποίος χειριζόταν το θέμα απομάκρυνσης του Ηρακλή από τον χώρο του νέου γηπέδου το οποίο βρισκόταν στο μέσο των Πανεπιστημίων και ακριβώς πριν την Φοιτητικά Εστία.

Κατόπιν μακρών διαπραγματεύσεων βρέθηκε ο οριστικός χώρος στο αεροδρόμιο της Μίκρας, νοτιοανατολικά των εργατικών κατοικιών της Νέας Κρήνης και 1.000 περίπου μέτρα από την περιφερειακή τάφρο.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΙΚΡΑΣ

Ο χώρος αυτός αποτελείται από δύο τεμάχια από 24.862,50 και 5.154 τ.μ. συνεχόμενων το πρώτο και 29.170 το δεύτερο. Συνολικά 59.126,50 τ.μ. Παρεμβάλλεται δε μεταξύ τους η ξένη ιδιοκτησία Β. Κατσούλη 17.000 τ.μ. Τον Ιούνιο του 1968, το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος με έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι στον χώρο αυτό είναι δυνατή η ανέγερση σταδίου, γυμναστηρίων, κτιρίων κλπ., με κανονικό ύψος, ότι με την κατασκευή αυτή δεν εμποδίζεται η πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης και του ρυθμιστικού σχεδίου, προβλέποντας αθλητικές εγκατα­στάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Μετά από αυτή την άδεια και εντολή ο Ηρακλής μπαίνει σε ένα νέο στάδια υποσχέσεων, κοροϊδιών και απατηλών ονείρων...

Από το 1968 μέχρι σήμερα ο Ηρακλής δεν είναι μόνο ικέτης, εμπαίζεται συνεχώς. Από κυβερνήσεις, υπουργούς, Γ.Γ.Α., πολιτικούς...