Τμημα Καλαθοσφαιρας

 



 

Ο Ηρακλής ιδρύθηκε το 1908 και από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ως Όμιλος Φιλόμουσων, καθιερώθηκε στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης ως σύλλογος με πλούσια πολιτιστική και αργότερα αθλητική δράση. Έτσι και η συμμετοχή στον Ηρακλή από εκείνα τα χρόνια ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους Θεσσαλονικείς, ιδίως όταν αναπτύχθηκε και η αθλητική υπόσταση του συλλόγου. Στο πέρασμα των ετών ο Ηρακλής παρέμεινε πρωτοπόρος τόσο στον αθλητικό στίβο όσο και στον κοινωνικό χώρο, ενώ στα χρόνια των Παγκόσμιων Πολέμων ανέ­πτυξε Εθνική Δράση τροφοδοτώντας την πατρίδα μας με αθλητές του, των οποίων η δράση κρίθηκε από τους σύγχρονους ιστοριογράφους ως ηρωική. Παράδειγμα ο κολυμβητής του Ηρακλή Γεώργιος Ιβάνωφ που έπεσε μαχόμενος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το όνομα του οποίου δόθηκε στο ιδιόκτητο κλειστό γυμναστήριο του συλλόγου αλλά και του Γεωργίου Κατσάνη που έπεσε για την πατρίδα στα γεγονότα της Κύπρου, που επίσης έδωσε το όνομα του στο 2ο ιδιόκτητο κλειστό γυμναστήριο του Ηρακλή.

Μεταπολεμικά, ο Ηρακλής αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους αθλητικούς συλλόγους της Ελλάδας σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, κατακτώντας πανελλήνιους τίτλους στο στίβο, τα βαρέα αθλήματα αλλά και στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλή κατέκτησε τον πρώτο Πανελλήνιο τίτλο το 1928 όπως επίσης και το 1935, φιλοξενώντας στις τάξεις της αθλητές πανελλήνιας εμβέλειας.

Μεγάλοι αθλητές, όπως ο Αριστείδης Μούμογλου (που έκανε ένα ανεπανάληπτο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώνοντας 145 πόντους σε έναν αγώνα πρωταθλήματος, εναντίον του ΒΑΟ), ο Κώστας Τρυφέρης, ο Μπούσιος, ο Κυνηγόπουλος, ο Βλαχόπουλος, ο Σιμιρδάνης, ο Νίκος Μακραντωνάκης, ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, ο Σακελλαρίου, ο Κώστας Πιλαφίδης, ο Τάκης Καρατζουλίδης, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Λευτέρης Κακιούσης τίμησαν τη φανέλα του Ηρακλή αλλά και της Εθνικής Ελλάδας. Ξένοι παίκτες όπως ο Ντέιβιντ Ίνγκραμ, ο Γιούρι Ζντοβτς και ο Γουώλτερ Μπέρι θα μείνουν αξέχαστοι.

Ο Ηρακλής υπήρξε μια καλή ομάδα με στέρεη παρουσία και στις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Το 1995 η ομάδα με μια καταπληκτική πορεία έφθασε μέχρι και τους ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, έχοντας 15 νίκες και μια ήττα. Παρόμοια ήταν η πορεία και το 1997 που έφθασε και πάλι στους ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, ενώ το 2000 έφθασε μέχρι τους 8 του ίδιου θεσμού. Το 1995 ο Ηρακλής διεκδίκησε με αξιώσεις το Ελληνικό Πρωτάθλημα και τε­λικά κατέλαβε την τρίτη θέση.

Σημαντική στιγμή ήταν η παρουσία του Ηρακλή στους 16 της Ευρωλίγκας το 1996 και το 2001.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες της Ανδρικής ομάδας ο Ηρακλής αναπτύσσει έντονη δρα­στηριότητα και στο Γυναικείο μπάσκετ, όπου η ομάδα του πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα, αλλά και στα πρωταθλήματα­ Εφήβων – Παίδων – Νεανίδων – Κορασίδων. Επίσης ο Ηρακλής διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία τμήματα υποδομής, προπαιδικά τμήματα και Ακαδημία Μπάσκετ με ετήσια συμμετοχή περίπου 300 νεαρών αθλητών.

Η ανάληψη της προεδρίας από τον ακατονόμαστο #2 το καλοκαίρι του 2000 έφερε πολλές ελπίδες στις τάξεις των οπαδών του Ηρακλή, όμως σύντομα με τις πράξεις του και την εγκατάλειψη – διάλυση της ομάδας έδειξε ότι σκοπός του ήταν μόνο το προσωπικό συμφέρον.